Met je adem bewust van buiten naar rust binnen

Sinterklaas, Sinterklaasjournaal, surprises, schoen zetten, rapporten schrijven, toetsen maken.

Deze periode kan voor kinderen, ouders en pedagogen als erg onrustig worden ervaren. Er is veel wat ‘moet’.

Het kunnen natuurlijk ook andere zaken zijn. Maar ik merk en hoor in de omgeving dat veel mensen onrust ervaren. Ook door alles wat er in de wereld gebeurt. Het kunnen allemaal redenen zijn waardoor of waarom kinderen (en volwassenen) onrustiger worden.

Irritaties worden groter, lontjes worden korter en voor je het weet, zit je in een negatieve spiraal met nare woorden en een vervelende sfeer. Juist iets wat je eigenlijk helemaal niet wilt, toch?

Wat kan helpen, is bezig zijn met je handen, uit je hoofd en in je handen en hart gaan ‘zitten’

Tekenen, knutselen, kleuren, kleien. Even van je ‘af’ werken…. verstand letterlijk op nul
Tekenen kan erg prettig zijn, zonder dat het perse iets ‘moet’ worden. Gewoon lekker kleuren of krassen, lijnen tekenen, figuren, inkleuren enz…. Wanneer je het gevoel hebt dat jij of je kind erg bezig is met naar buiten keren, druk naar de buitenwereld, is het fijn en goed om juist weer meer naar jezelf en tot jezelf te komen. Het tekenen van een spiraal (van buiten naar binnen tekenen) kan dan heel fijn werken. Gebruik verschillende kleuren. Volg de spiraaal die je al eerder gemaakt hebt en volg deze lijn. Het hoeft niet perfect, het gaat om de beweging. Van buiten naar binnen.
Wat ook prettig kan werken is heel bewust gaan adem halen. Inademen 4 tellen en 6 tellen uit ademen, naar je buik toe. Dit herhaal je zo vaak als dat je fijn vindt. Dit kun je doen terwijl je de spiraal aan het tekenen bent. Een andere ademhalingsoefening kan zijn om de spiraal te volgen met lijm en daarna wat glitters te gebruiken, deze blaas je op de uitademing dan over de spiraal heen, niet hard, maar juist heel rustig en voorzichtig

Je kunt er zelfs fijne muziek bij zoeken. Op youtube en spotify.

Dit is dus niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen werkt dit!

We gebruiken onze handen natuurlijk dagelijks bij tal van bezigheden. Soms zwaar werk, door te tillen en te sjouwen, maar ook precieze werk: schrijven, was op hangen, veters strikken enz… enz… Voor kinderen (en volwassenen) kan juist nu tekenen heerlijk zijn….
Liever niet tekenen? Maar wel met de handen bezig zijn? Maak dan zelf klei of neem kinetisch zand. Maak deeg om koekjes te bakken, , het kneden kan rustgevend zijn en daarna stukjes deeg tot balletjes rollen, een beetje plat drukken en je koekje is eigenlijk al klaar.

Stiekem ben je dan ook nog eens bezig met de fijne motoriek en oog-hand coördinatie….

Zo gaat dat ook tijdens crea-ateliers, spelenderwijs, zijn we ook regelmatig bezig met onze handen in combinatie met onze ogen.

De fijne motoriek is van groot belang (ook voor later) en oefening baart kunst. Maar het gaat er nu vooral om dat je dicht bij jezelf kunt blijven en even rust ervaren kunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s